Urinarni kateter

Povećana prostata kod muškaraca starije životne dobi ometa pražnjenje mokraćnog mjehura. Najčešće se proces odvija postepeno – pacijent primjećuje da je mlaz mokraće slabiji, diže se mokriti noću jer se mjehur nije ispraznio do kraja, mokraća nekontrolirano pobjegne. Daljnji rast prostate i otežano pražnjenje pogoduju razvoju urinarne infekcije što može dovesti do potpune blokade otjecanja mokraće.

Kateter je meka, savitljiva gumena ili silikonska cjevčica, različitog promjera i dužine. Sastoji se od dva kanala. Jedan ima otvor na oba kraja i služi protjecanju mokraće. Drugi kanal završava balonom u koji se nakon postavljanja katetera u mokraćni mjehur, stavlja fiziološka otopina, balon se raširi i osigurava da kateter stoji na svom mjestu.
Postavljanje katetera je bezbolan, kratkotrajan postupak. Važno je pacijentu objasniti proceduru kako bi se neugoda i spazam mišića sveli na najmanju mjeru. Kateter se postavlja pod aseptičnim uvjetima, uz temeljitu higijenu vanjskog spolovila, sterilne rukavice i po točno propisanom postupku. Na vanjski otvor se montira vrećica za urin s ventilom za pražnjenje.

fb