Prostata- strah i trepet starijih muškaraca

Prostata ili predstojna žlijezda je muška spolna žlijezda koja je smještena ispod mokraćnog mjehura obavijajući mokraćnu cijev (uretru) koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura do završnog dijela cijevi koji se nalazi na vršku penisa. Nalikuje kestenu,i oblikom i veličinom, pa se u narodu zove i kestenjača. Nalazi se ispred završnog dijela debelog crijeva(rektuma), tako da se digitorektalnim pregledom preko završnog dijela debelog crijeva može napipati stražnju površinu prostate. Prostata je građena od 30% glatkog mišićnog tkiva i 70% žljezdanog tkiva , a okružena je gustom fibroznom kapsulom.

U žljezdanom tkivu prostate stvara se mliječna tekućina (spermalna plazma), koja se prilikom ejakulacije (izbacivanje sjemene tekućine ili sperme) miješa s tekućinom iz sjemenih mjehurića koji se nalaze uz prostatu i zajedno sa spermijima iz testisa čine sjemenu tekućinu ili ejakulat. U ejakulatu se, dakle, nalaze spermiji koji mogu oploditi jajnu stanicu žene, a u tekućini koju stvara prostata i sjemeni mjehurići nalaze se biokemijske tvari koje omogućuju čuvanje, prehranu i život spermija u rodnici i do 72 sata nakon ejakulacije.

To omogućava spermijima da budu što sposobniji za oplodnju jajne stanice. Glatki mišići prostate svojom kontrakcijom omogućavaju istiskivanje tekućine iz prostate prilikom ejakulacije . Prostatu okružuje gusta kapsula, koja ,kod povećanja prostate ,nastalog iz bilo kojeg razloga, počne onemogućavati širenje prostate, pa žlijezda počinje stezati mokraćnu cijev koja kroz nju prolazi i tako smanjivati protok mokraće. Povećanje prostate može ometati mokrenje na mnogo načina.

fb